A Bónusz Brigád számára fontos a magyar internetezők véleménye, hiszen Magyarországon ez az oldal értékesíti a legtöbb élményt, kikapcsolódást és szolgáltatást. A tudatos internetezés elkötelezett támogatójaként 2017 szeptemberében útjára indította a GKI Digital szakmai közreműködésével a „Ti mondjátok el Magyarország véleményét” című kutatás-sorozatot. A sorozat ezúttal a 2 hét múlva esedékes országgyűlési választásokkal kapcsolatos várakozásokat, preferenciákat járja körbe.

A kutatás első részéből kiderült, hogy április 8-án várhatóan az aktív internetezők 83%-a elmegy majd szavazni. A felvállalt, biztos pártpreferenciával rendelkezők körében a Fidesz-KDNP a legnépszerűbb. Ugyanakkor, a kormánypártokat a kisebbség támogatja, 53% a mai ellenzék valamelyik pártjára szavazna.

A felmérés második részében a GKI Digital és a Bónusz Brigád a pártpolitikai preferenciáktól elrugaszkodva a hazai és külföldi hírességek között keresett alkalmasnak vélt politikai vezetőket. Az internetezők fantáziáját is igénybe vevő felmérés arra is kitért, hogy a jelenleg tűzközelben lévő politikusok közül kivel vacsoráznánk a legszívesebben és milyen élményekkel, programokkal lepnénk meg őket.

Filmszereplők: Tom Hanks az internetezők 36%-a szerint jó miniszterelnök lenne

  1. Tom Hanks
  2. Chuck Norris
  3. Don Vito Corleone
  4. Dwayne „A szikla” Jognson
  5. Berényi Miklós

Habár az internetezők szűk harmada szerint nincs olyan filmszereplő, akire rá lehetne bízni az ország vezetését,

Tom Hanks 36%-a szerint alkalmas lenne a feladatra (szerepre).

Ez különösen azért tekinthető szép eredménynek, mert közel másfélszer annyi szavazatot kapott, mint ahány biztos kormánypárti szavazó található az internetezők között. A filmszereplők közül a második helyen Chuck Norris végzett (10%). A harmadik helyen döntetlen született Don Vito Corleone, a keresztapa és Dwayne „A szikla” Johnson között, őket az internet népének egyaránt 8-8%-a támogatná. Amíg a kitalált olasz maffiavezér a Fidesz-KDNP szavazói között a legnépszerűbb (10%), a pankrátorból lett színész-producer a Jobbik támogatói között örvend az átlagnál nagyobb népszerűségnek (11%).

Hazai celebek: Alföldi, mint miniszterelnök? Az internetezők szerint, igen!

  1. Alföldi Róbert
  2. Bödőcs Tibor
  3. Pál Feri atya
  4. Sebestyén Balázs
  5. Kálmán Olga

A hazai ismert emberek közül az internetezők csaknem harmada nem tudna megfelelő miniszterelnököt választani, a többiek véleménye pedig meglehetően nagy szórást mutat.

A legtöbben (12%) Alföldi Róbertet tudnák elképzelni az ország első embereként, őt követi Bödőcs Tibor (10%), Sebestyén Balázs (9%), Pál Feri atya (9%) és a nők közül pedig Kálmán Olga a leginkább támogatott (8%).

Alföldi Róbert a DK (25%) és az MSZP (35%) szavazói között lenne a legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt, Bödőcsre pedig a Jobbik és az LMP támogatói szavaznának a legnagyobb arányban. Sebestyén Balázsra pedig a Momentum és a Jobbik támogatói, valamint a fiatalok szavaznának előszeretettel. Pár Feri atya pedig az amúgy a celeb-miniszterelnök gondolatától legnagyobb arányban elzárkozó Fidesz-KDNP táborban a legnépszerűbb, de LMP-s szavazók is támogatnák. Kálmán Olgát az MSZP-PM, DK és LMP szavazók támogatnák a legnagyobb arányban.

Külföldi üzleti szereplők: Zuckerbergre 2%-kal többen szavaznának, mint Alföldire

  1. Bill Gates
  2. Elon Musk
  3. Mark Zuckerberg
  4. Soros György
  5. Warren Buffet

Talán még relevánsabb felvetés a gyakran politikai kérdésekben is állást foglaló üzleti szereplők közül miniszterelnököt választani. Az ismertebb külföldi üzletemberek közül a választók ⅔-a tudna megfelelő vezetőt találni,

a legnépszerűbb jelölt pedig Bill Gates lenne, akire a magyar internetezők 25%-a szavazna, szintén túlszárnyalva ezzel a kormánypárt biztos szavazóinak teljes bázisát (!).

A második legnépszerűbb jelölt Elon Musk lenne, őt összességében az internetezők 16%-a támogatná, de minden negyedik férfi és minden harmadik 30 év alatti is rá szavazna. A harmadik helyen Mark Zuckerberg végezne 14%-kal, őt legnagyobb arányban a nők, valamint a DK és az LMP szavazói támogatnák. A dobogóról ugyan lecsúszott, de az ellene folyó propagandahadjárat ellenére szép eredménynek tűnik Soros György 7%-a is.

Ez főleg annak köszönhető, hogy minden ötödik DK-s szavazó voksolna mellette, de mindenképp említésre méltó, hogy amellett, hogy a Fidesz szavazók fele senkit sem tudna választani a külföldi üzletemberek közül, 1%-uk szerint Soros igenis jó vezető lenne.

Magyar üzletemberek: Csányi a legnépszerűbb

  1. Csányi Sándor
  2. Gattyán György
  3. Demján Sándor

A magyar üzletembereket még a külföldieknél is kevésbé tudnák miniszterelnökként elképzelni a magyar választók, 3-ból 2 internetező szerint a leggazdagabb magyarok közül senki sem lenne alkalmas az ország vezetésére.

Ha mégis győztest kéne hirdetni, 15%-kal Csányi Sándor lenne a befutó, elsősorban a Fidesz-KDNP szimpatizánsok körében elért 26%-ának köszönhetően. Második helyen 8%-kal Gattyán György végezne, akit főleg az ellenzéki pártok hívei támogatnának, az LMP szavazók 18%-án kívül a DK (12%) és a Jobbik szavazói is (12%).

A kategória érdekessége, hogy míg a celebek és külföldi üzletemberek közül a Fidesz-KDNP szavazói közül tudnának a legkevesebben megfelelő miniszterelnököt választani, a hazai üzleti szereplők esetében fordul a kocka, és pont a kormánypárti szavazók támogatnának a legnagyobb arányban egy, a gazdasági élet területén is aktív vezetőt.

Ha mi választottunk volna, Hillary Clinton lenne az Egyesült Államok elnöke

A magyar internetezők az amerikai elnökválasztás során teljesen más eredményt hoztak volna ki:

a magyarok 43-19% arányban Hillary Clintont választották volna meg az Egyesült Államok elnökének.

Hillary népszerűsége egyértelműen jóval nagyobb a női internetezők körében (47%), miközben a kormánypárti, FIDESZ-es szavazók körében a Trump támogatók kerültek többségbe. Ellenzéki oldalon (MSZP-DK-LMP) Hillary lett volna a befutó, támogatottsága a pártok szimpatizánsai körében 72-82% között mozog.

Az internetezők 67%-a szeretne közvetlen elnökválasztást Magyarországon is

Habár a köztársasági elnököt jelenleg a parlament választja a pártok által delegált jelöltek közül és Áder János tavaly meghosszabbított mandátuma csak 2022-ben jár majd le, arról is megkérdeztük az internetezőket, hogy mit szólnának, ha itthon is közvetlenül a választópolgárok döntenének az államfő személyéről.

A többség (67%) szívesen szavazna közvetlenül a köztársasági elnök személyéről.

Azonban konkrét személyt csak minden negyedik internetező tudna megnevezni.

A legtöbben a jelenlegi államfőt, Áder Jánost javasolnák, de sokan vannak azok is, akik Orbán Viktornak a kormányfői pozíció mellett az államfői tisztséget is odaadnák. A harmadik legtöbbet említett jelölt pedig Majtényi János, őt feltehetően többségében a jelenlegi ellenzék szavazói támogatnák.

Tanfolyamra küldenénk a politikusokat

Az adatfelvételt támogató Bónusz Brigád okán természetesen  adódott a kérdés, hogy vajon az internetezők milyen élménnyel lepnék meg kedvenc politikusukat? A legtöbben (a megkérdezettek 1/3-a) legszívesebben valamilyen tanfolyamra fizetnék be kedvenc politikusaikat. A rövid kurzusok sokszor kikapcsolódást is jelentenek, de lehet, hogy sokan inkább a megszerezhető tudás reményében ajándékoznának tanfolyamot.

A második legnépszerűbb kategória az élmény, a szavazók 18%-a ajándékozna valamilyen izgalmas időtöltést kedvenc politikusának. Hasonló arányban választanának az internetezők az egészség kategóriából ajándékot, ez a kategória főleg a Fidesz szimpatizánsai között népszerű, talán ők aggódnak legjobban idősödő politikusaik egészségéért.

Az utazás és az étel-ital kategória egyaránt az internetezők 13%-a szerint lenne megfelelő ajándék, az előbbi az MSZP-PM szavazók, a talán kevésbé fantáziadús vendéglátóipari élmény pedig a DK szavazói körében a legnépszerűbb ötlet. A szépség kategória messze az utolsó helyen végzett, ami nem csoda, hiszen kevés az a magyar politikus, aki a főleg nőkre specializálódott ajánlatokat élvezhetné.

Orbánt látná vendégül a legtöbb internetező

Az ajándékba adott élményeken kívül arra is kíváncsiak voltunk, hogy melyik miniszerelnök-jelöltet hívnák meg otthonukba vacsorázni a legtöbben. Az internetezők ⅖-a egyik jelöltet sem látná szívesen, de csaknem 10%-uk az összes jelöltet szívesen látná.

Összességében Orbánt az internetezők 20%-a hívná meg otthonába, az ellenzéki jelöltek közül pedig Szél Bernadettet látnák szívesen a legtöbben, az internetezők 9%-a vendégelné meg az LMP jelöltjét. A pártok támogatói közötti határozott választóvonalakat jól érzékelteti, hogy a biztos pártválasztók többsége kizárólag preferált pártjának jelöltjét hívná meg otthonába. Ezt a szigorú elhatárolódást árnyalja valamelyest a DK és az MSZP-PM szavazótábora, akik közül minden hetedik szavazó másik párt miniszterölnek-jelöltjét is szívesen vendégül látná otthonában.

A KUTATÁSRÓL

A kutatást a Bónusz Brigád megbízásából, online kérdőíves adatfelvétellel a GKI Digital készítette 2018. február 26. és 2018. március 11. között. A felmérésben összesen 7.200 válaszadó vett részt, melyből a 4.975 teljeskörű választ elemeztük ki. A kapott eredményeket nem, kor és lakóhely településtípusa alapján az aktív internetezők körére súlyoztuk át, így a kapott következtetések csak ezen kör (a rendszeres internetezők – hozzávetőleg 6 millió felnőtt, azaz a szavazati joggal rendelkezők 73%-ának) véleményét mutatják be.

 

Share This