A többség még várakozó állásponton

2015. március 15-től az üzletek döntő többségének tilos lesz a vasárnapi nyitva tartás. Annak érdekében, hogy megítélhessük a szabályozás online kiskereskedelemre gyakorolt hatásait, a GKI Digital lakossági felmérést végzett az interneten vásárló felnőtt lakosság körében, melynek nagysága közel 2,3 millió fő.

Az interneten is vásárló lakosság körében a vasárnapi vásárlás eddig népszerű időtöltésnek számított hagyományos értelemben is. Több mint negyedük jellemzően minden héten élt ezzel a lehetőséggel, összességében pedig közel 60%-uk vásárolt havi rendszerességgel vasárnaponként valamilyen üzletben. Mindössze 11% mondta, hogy eddig se járt vasárnap boltba, további 30% esetében pedig alig évi néhány alkalommal volt erre példa. A vasárnaponként gyakran vásárlók körében ez a nap jellemzően a közepes méretű bevásárlásról szólt.

GKID_vasarnap_kutatas_sajto_abra_01

Inkább jó, mint rossz

Egy, a témában publikált felmérés (Szonda-Ipsos) adatai alapján, a lakosság kétharmada negatív véleményt fogalmazott meg a vasárnapi zárva tartásról. Az online vásárlók esetében ez az arány valamivel magasabb, 74% – köszönhetően az aktív dolgozók nagyobb arányának. A rendszeresen vasárnap is vásárlók 91%-a a szabályozást rossz, vagy nagyon rossz ötletnek tartja.

Az online is vásárló lakosság közel tizedét egyáltalán nem érinti a törvény, hiszen saját bevallásuk szerint vasárnap sohasem vásárolnak boltban. Ennek ellenére, még körükben is 44% azok aránya, akik negatívan ítélik meg a szabályozást.

GKID_vasarnap_kutatas_sajto_abra_02

Gyerekekkel máskor nem megy

A vasárnap boltban vásárlók 45%-a azért járt vasárnap boltba, mert máskor nem tudta ezt megoldani. Ráadásul, minél több kiskorú gyermek van a háztartásban, annál nagyobb problémát jelent a vasárnapi bevásárlás helyettesítése.

Online kiskereskedelem – a többség még várakozó állásponton

Az interneten is vásárló lakosság 14%-a már most is úgy vélekedik, hogy a szabályozás miatt növelni fogja online vásárlásainak számát. Ugyanakkor ez az online forgalom tekintetében legfeljebb 2-3%-os bővülést okozhat.

Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a törvény e-kereskedelemre gyakorolt hatását valójában az online vásárlóknak az a közel 50%-a fogja meghatározni, akik jelenleg még nem tudják megítélni, hogy a vasárnapi boltbezárás miként alakítja át eddigi vásárlási szokásaikat.

A kutatás online kérdőíves lekérdezéssel zajlott olyanok körében, akik az adatfelvétel 2015. január-februári időszakában vásároltak interneten keresztül terméket. A kutatás során összesen 2079 online vásárló válaszolt kérdőívünkre.

Share This